Blog

Ateş Yönetimi

Ateş Yönetimi

ATEŞLİ ÇOCUKTA GENEL HAREKET TARZI Sevgili genç anne-babalar; ateşli infeksiyon hastalıkları anneden geçen antikorların yarılandığı 6. aydan sonra sık sık yaşayacağımız bir olaydır. Günümüzdeki aşı programları ile invaziv yani ağır bakteriyel hastalıklar seyrekleşmiş olup, önceden sağlıklı olan çocuğunuzdaki ateşli hastalıklar genellikle kendiliğinden iyileşen viral infeksiyonlardır. Ateşli havale geçirme genetik eğilimi olan okul öncesi çocukların %5’inde…

Çocuklarda Tuvalet Kontrolü ve Eğitimi

Çocuklarda Tuvalet Kontrolü ve Eğitimi

TUVALET KONTROLÜNÜN KAZANILMASI Sena’nın tuvalet kontrolünü kazanmasını sağlamak amacı ile uyguladığımız çizelge sonucunda; Sena’nın gün içinde yaklaşık 3 saat aralarla, yemek yedikten ve su içtikten ortalama 45 dk sonra tuvalet ihtiyacını gerçekleştirdiği görülmüştür. Sabahları uyandıktan sonra 1 bardak ilik su içirilerek tuvalete götürülmeli, ve ihtiyacını giderdikten sonra da 3 saat aralarla tuvalete götürülerek tuvalet ihtiyacını…

İshali Olan Çocukta Genel Önlemler

İshali Olan Çocukta Genel Önlemler

İshalli hastalıklara genellikle kusma da eşlik ettiğinden bebeği azar azar besleyiniz; bu miktar bir çay bardağının çeyreği kadar olabilir (su, elma-havuç suyu, açık çay, ayran gibi) Aşağıdaki diyet gıdalarını azar azar veriniz: -muz, elma, şeftali, nektarin -patates püresi,havuç püresi, yağsız pirinç pilavı, yağsız çorbalar -ayran,yoğurt -su ile yapılmış pirinç unu muhallebisi Bu önlemler ile ishal…

Çocukluk Dönemi Fonksiyonel Kabızlığı

Çocukluk Dönemi Fonksiyonel Kabızlığı

AŞAĞIDAKİ YİYECEKLERİ VERMEYİNİZ MUZ, ELMA, ŞEFTALİ, BÜSKÜVİ AŞAĞIDAKİ YİYECEKLERİN MİKTARINI KAKANIN ŞEKLİNE GÖRE AZALTINIZ VEYA ARA VERİNİZ PATATES, PİRİNÇ VE HAVUCUN YERALDIĞI YEMEKLER SÜT YOĞURT AŞAĞIDAKİ YİYECEKLERİ BOLCA VERİNİZ ÇORBALAR (ÖZELLİKLE SEBZE ÇORBALARI)YEŞİL YAPRAKLI SEBZELERİN YEMEKLERİ HOŞAFLAR (KURU SİYAH ERİK, KAYSI, ÜZÜM, İNCİR) GÜNDE İKİ KEZ 10-15 DK SÜRE İLE ILIK OTURMA BANYOSU YAPTIRINIZ ANAL…

Kilo Fazlalığı

Kilo Fazlalığı

Kilo fazlalığında verilmeyecek besinler: Ekmek (sadece kahvaltıda 1 dilim) Pilavlar Makarnalar Dolmalar Mantılar Pizza, pide, lahmacun, hamburger, börekler Patates ve diğer kızartmalar Tatlılar çikolatalar abur cuburlar Serbest olanlar: sebze yemekleri kuru baklagiller et balık tavuk hindi süt yoğurt yumurta meyveler 1 porsiyon olarak verilecek

Allerjik Döküntüler

Allerjik Döküntüler

Allerjik döküntüler olduğunda verilmeyecek besinler: Yumurta ve yumurtalı yiyecekler Çilek, ahududu, böğürtlen gibi çalı meyveleri Tropikal meyveler (kivi,ananas,avokado vb) Yaş pastalar Kakaolu-çikolatalı yiyecek ve içecekler Boyalı sakızlar ve şekerler Salam, sucuk, sosis gibi baharatlı yiyecekler Fındık, fıstık, çekirdek gibi kuru yemişler Bal Deniz ürünleri Kullanılan ilaçlar bildirilecek Bir hafta sonra bahsi geçen yiyecek ve içecekler…

Çocuk Kalbi

Çocuk Kalbi

Kalbin Yapısı Normal kalp yumruktan biraz daha büyük, kas yapısında güçlü bir pompadır. Günde ortalama 100.000 kez kasılarak, 8000 litre kanı sürekli olarak dolaşıma pompalar. Kalp dört boşluktan oluşur. Üstte sağ ve sol olmak üzere iki kulakcık, altta ise sağ ve sol olmak üzere iki karıncık vardır. Kalpte dört kapak bulunur: Triküspid kapak sağ kulakcık…

Yeni Menenjit Aşısı

Yeni Menenjit Aşısı

H.influenza ve pnomokoklar gibi invaziv-ağır-ölümcül olabilen enfeksiyonların bir diğer etmeni meningokoklara karşı uzun yıllardır Avrupa ve ABD’de kullanılan konjuge meningokok aşısı Türkiye’de de lisans aldı. 9 aylıktan itibaren tüm çocukları aşılamaya başlıyoruz.