Çocuklarda Tuvalet Kontrolü ve Eğitimi

Çocuklarda Tuvalet Kontrolü ve Eğitimi

TUVALET KONTROLÜNÜN KAZANILMASI

Sena’nın tuvalet kontrolünü kazanmasını sağlamak amacı ile uyguladığımız çizelge sonucunda;

Sena’nın gün içinde yaklaşık 3 saat aralarla, yemek yedikten ve su içtikten ortalama 45 dk sonra tuvalet ihtiyacını gerçekleştirdiği görülmüştür. Sabahları uyandıktan sonra 1 bardak ilik su içirilerek tuvalete götürülmeli, ve ihtiyacını giderdikten sonra da 3 saat aralarla tuvalete götürülerek tuvalet ihtiyacını gerçekleştirilmesi beklenmelidir. Tuvalet ihtiyaç saatinden 10 dk. önce tuvalete götürülmesi, tuvalete giriş ve çıkışlarda yapılan işlemler hakkında çocuğunuzla konuşarak (şimdi tuvalete gidiyoruz, İrem çişini yapacak vb.) hazırlanması için (pantolonunu, külotunu indirme ve çıkışlarda giyinme) çocuğunuza firsat verilmesi çocuğunuzun tuvalet ihtiyacını bağımsız karşılayabilmesi açısından önemlidir.

Örneğin: Sena sabah 9’da uyandı. Bir bardak ilik su içirerek tuvalete götürdünüz. Bu sırada ona hazırlanması için fırsat verdiniz. Tuvalete oturttunuz ve tuvalet ihtiyacını 10:00’da giderdi.

O halde bir dahaki sefere saat 13:00 de tuvaletini yapması beklenir.

O zaman siz İrem’i 12: 50 gibi tuvalete götürerek hazırlanması için fırsat verdiniz. Tuvalete oturtunuz ve tuvalet ihtiyacını 13:00’da giderdi. O halde bir dahaki sefere saat 16:00 da tuvaletini yapması beklenir. İhtiyacını giderdikten sonra mutlaka sözel övgülerle (Aferin vb.) ve alkışlayarak ödüllendirmelisiniz.

Tuvalete zamanında götürdüğünüz halde 5dk. beklediniz ancak çişini yapmamış ise tuvaletten çıkararak 5 – 10dk. birlikte farklı bir şeyle uğraşmalı sonra tekrar tuvalet götürmelisiniz. Bu süre içinde Sena’nın yalnız bırakılmaması çişini altına yapmasını engellemek açısından önemlidir.

Eğer tuvaletini belirlenen zamandan daha geç yapmış ise yani saat 13:00 da değil de 13 : 10’da yapmışsa bir sonraki ihtiyaç saatini 16:00 değil de 16:10 olacak şekilde planlamalısınız.

Tuvalet kontrol kazanımını hızlandırmak amacıyla belirlenen tuvalet ihtiyaç saatinden 45 dk önce ilik su içirilmeli veya yemek saatlerini tuvalete gitmeden 2 saat önceye göre ayarlamalısınız. Ancak uyku saatinden 45 dk önce sıvı tüketimi engellenmelidir.

1 hafta süresince bu şekilde bir programla tuvalete götürdükten sonra, 1 hafta sonunda sabah tuvaletini yaptıktan 3 saat sonra değil de 3 saat 10 dk. aralarla tuvalete götürün, ve her gün için 5-10 dk. daha geç tuvalete götürecek şekilde ayarlayın.

Tuvalet eğitimi sırasında çişini külotuna yaptığı durumlarda altına yaptığı için eleştireden ( kızmadan ) Sena altına mı yaptın, bak her yer kirlenmiş, tuvalete çişini yaptığında kirlenmemiş olursun” diyerek üzerini değiştirmesini saplayın.

Tuvalet eğitimi uzun bir zaman dilimini alacaktır. Bu nedenle tutarlı bir şekilde, tuvalet eğitimine ara verilmeden öğretilmesi önemlidir.

TUVALET EĞİTİMİ

  1. Çocuğun en fazla tuvalete gittiği zamanları belirleyip karta işaretleyin ve ilk eğitime başlayın.
  2. Çocukla birlikte tuvalete gidin ve çocuğa “şimdi tuvalete gitmen gerektiğini hissedebiliyor musun?”diye,soru sorun.Bu basit yardım onun doğal ipuçlarına dikkat etmesini sağlayacaktır.
  3. Çocuğu alafranga tuvalete ya da lazımlığa oturtup yanında bekleyin. Bu, çocuğa annenin destek olduğunu gösterecektir. Bu arada çocuğu cesaretlendirmek için övün. Çocuk idrar ya da gaitasını alafranga tuvalete veya lazımlığa yaptığında hemen sevdiği bir şeyle ödüllendirin (Alafranga tuvalette adaptör kullanılmalıdır).
  4. Çocuk idrar veya gaitasını yapmazsa, 5-10 dakikadan fazla beklemeyin. Çocuğa sıvı bir şey içirip tekrar tuvalete gidin. Yine hiçbir sonuç alamazsanız, 5-10 dakikadan fazla beklemeyin. Çocuk idrar veya gaida çıkarırsa hemen çocuğu ödüllendirin ve bir yere kaydedin.
  5. Çocuğu tuvalete götürün, alafranga tuvalet veya lazımlığa oturtun, birkaç metre uzağında bekleyin. Çocuk gaita veya idrarını yaptığında ödüllendirin. Çocuğun çocuğun ellerini yıkamasını sağlayın ve çıkın.
  6. Eğer yukardaki basamak 2-3 kere başarıyla gerçekleşirse bu adıma geçilmelidir. Çocuğu tuvalet kapısının önüne kadar getirin. Ve çocuğu içeri girmesi için cesaretlendirin. Siz de tuvalet kapısının önünde bekleyin. Çocuğun işi bittiğinde ellerini yıkaması için ödüllendirin, fakat bu arada biraz uzağında bekleyerek desteklemelisiniz. Daha sonra da çocuğu ödüllendirin.
  7. Çocuk kendi tuvalete girsin, siz de diğer odada veya birkaç adım uzakta bekleyin. Bu arada kapı açık olmalı ve çocuk açık kapıdan sizi görmelidir. Tuvalet yapma işlemi bittiğinde çocuğa yardım edin.
  8. Çocuk yalnız tuvalete gitmeli sizde diğer odada daha uzakta durmalısınız. 9. Çocuk kendi tuvalete gitmeli, alafranga veya lazımlığa oturmalı, kapı kapatılmalıdır. Çocuk böylece tuvalette yalnız olur. Bu basamakta çocuk birlikte gitmek isterse, çocuğun yalnız gidecek kadar büyüdüğünü anlatın fakat fazla konuşmayın.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir